Följ
Site Search
sv en
 
 

Hur man skriver ett personligt brev

Få till en bra början

Öppna dörrar med ett vinnande
personligt brev

Nästan lika viktig som ett CV!
En bra personlig presentation ger dig kontroll över hur du presenterar och visar lite av din personlighet samtidigt som den väcker intresse för din bakgrund.
Personliga presentationer som kompletterar ett CV eller en ansökan består av tre delar:

Introduktion - Varför du skriver!

Det första stycket i din personliga presentation bör tydligt visa varför du valt att kontakta företaget. Om du svarar på en annons, börja med att skriva var du såg annonsen och när den publicerades. Inkludera alltid eventuellt referensnummer.

Exempel:
“Jag skriver för att svara på er annons där ni söker en arkitekt (ref. 2354). Annonsen publicerades på www.sajtnamn.com, den 14:e april 20XX. Jag vill visa mitt intresse för tjänsten och förklara varför jag skulle passa utmärkt för tjänsten.”

Skriver du direkt till en person vars namn du fått genom en kontakt, börja med att berätta vem din kontakt är.

Brödtext - Vad du har att erbjuda?

När du skriver ett CV eller en personlig presentation bör nästa stycke övertyga läsaren om varför du är den idealiska kandidaten för jobbet. Börja med att läsa jobbannonsen noggrant. Identifiera nyckelord och vilka krav som ställs för tjänsten. Finns möjligheten, ring upp aktuell rekryteringskonsult eller företagsrekryterare för mer nyttig information.

Nästa steg är att matcha varje egenskap de söker med ett exempel på hur du framgångsrikt har arbetat med liknande projekt. Om företaget exempelvis söker ett marknadsföringsproffs med erfarenhet av att lansera nya produkter, beskriv en flerkanalig produktlansering du ansvarade för. Nådde du din deadline? Höll du dig inom budgeten? Motsvarade försäljningen förväntningarna? Hur klarade du eventuella påtryckningar? Ge konkreta exempel på positiva resultat för att ge en bild av dina förmågor och din erfarenhet.

Om din personliga presentation är ämnad för en enskild person eller en kontakt inom ditt nätverk, håll tonen mer personlig.

Exempel:
“Jag tog mig friheten att bifoga mitt CV med detaljer om min erfarenhet inom import/exporttjänster till Sverige. Vår gemensamme vän Fred Smith berättade för mig att ditt företag specialiserar sig på att erbjuda liknande tjänster till länder i Asien. Jag undrar därför om ni funderat på export till den nordeuropeiska marknaden? Skulle du vara intresserad av att träffas, helt förutsättningslöst, för att diskutera ämnet?”

Sammanfattning - Uppföljning

Sammanfatta din personliga presentation genom att återigen visa att du är uppriktigt intresserad av tjänsten. Bifoga dina kontaktuppgifter så att det är lätt att nå dig.

Exempel:
“Jag ser fram emot att prata om hur vi tillsammans skulle kunna ta FÖRETAGET till nästa nivå. Du kan nå mig på (mobilnummer).”

Vänligen,
Ditt namn
Ditt mobilnummer”


Tips

  • Max vara en sida långt
  • Innehålla ditt namn och din titel 
  • Skrivas i en positiv anda 
  • Tydligt visa varför du passar för tjänsten 
  • Sammanfattas i en entusiastisk och framåtblickande ton Korrekturläsas flera gånger, rätta till alla grammatiska fel samt stav- och tryckfel.
  • Följ instruktionerna som angetts i annonsen - var uppmärksam på om de ber dig att kontakta dem personligen, skicka din information per e-post, vanlig post eller fylla i en ansökan på företagets hemsida.


 
© 2011 - 2019 Hudson Global — All Rights Reserved
 
HUDSON

Hudson (NASDAQ: HSON) är en ledande leverantör av rekryteringstjänster, uthyrning av chefer och specialister samt tjänster inom Talent Management över hela världen. Från enstaka rekryteringsuppdrag till hela projektlösningar, hjälper vi våra kunder att nå större organisatorisk framgång genom att utvärdera, rekrytera, utveckla och engagera de bästa och mest begåvade medarbetarna i sina organisationer. Hudson har idag mer än 2 000 professionella medarbetare som hjälper kunder och kandidater i drygt 20 länder.